"DOŽIVLJAJI HUCKLEBERRYJA FINNA" - MARK TWAIN







O piscu: 
Pravo ime Marka Twaina bilo je Samuel Clemens Langhorne  ( Semjuel Klemenz Langhorn  ) Mark Twain rođen je 1835. god. na Floridi u državi Missouri. Umro je 1910. god. Neka od njegovih djela su: Kraljević i prosjak, Doživljaji Toma Sawyera.




Radnja počinje uvodom u ostatak priče tj. događaji su ispričani hronološkim redom. 
Prevladavaju avanturistički  motivi.


Fabula :     
Dječak Huck imao je oca koji je uvijek bio pijan, svoga sina rijetko je viđao.  Huck je imao prijatelja Toma Sawyera sa kojim se družio. Njih dvojica su osnovali razbojničku bandu koja se nakon kraćeg vremena raspala. Hucka je jedna udovica povela u svoj stan, Huck je išao u školu, bio je disciplinovan, sve dok mu otac nije došao i poveo ga sa sobom na otok u staru šupu, tu su bili par mijeseci. Huck je skombinovao plan kako pobjeći, pa je tako i uradio, skrivao se na drugom dijelu ostrva. Svi su mislili da je mrtav. 
Jim je također pobjegao, on je bio rob gospođice Watson. Jim i Huck su se našli na ostrvu i zajedno krenuli niz rijeku Mississipi. Na tom putovanju su doživjeli mnogo pustolovina.
 Kada su došli u grad Cairo, Jim je opet postao rob kod Tomovog tetka. Kada je to sve saznao Tom, i on je stigao u Cairo.  Huck i Tom su smišljali planove kako oslobodit Jima, ali nisu nikako uspjeli. Poslije je Tom rekao kako je gospođica Watson umrla i rekla da oslobode Jima. Tom im prije to nije htio reći jer je htio doživjeti avanturu . 
Jim, Tom i Hack su planirali kako krenuti u nove pustolovine. 

Mjesto radnje : Rijeka Mississipi
Vrijeme radnje : Ljeto
Glavni lik :  Huckleberry Finn.
Sporedni likovi : Jim, Tom, udovica, gospođica Watson, tetak, stari Finn.

Tema : Pustolovine Hucka Finna.
Ideja : Ljudima je potrebno društvo, veselje..... Jer su ljudi društvena bića.
Pisac je uspio postići slikovitost i živopisnost kada je Huck zmiju stavio ispod Jima.
Ova knjiga mi se jako dopala, jer je slikovita i puna mašte.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi