"Mali Jan" - Nenad Radanović


Pisac :
Nenad Radanović
Bilješka o piscu : Književnik Nenad Radanović je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih pisaca poslije Drugog svjetskog rata. Rođenje u selu Marićka kod Prijedora 1938. godine. Osnovnu i učiteljsku školu završio je u Banjoj Luci, a diplomirao na studiju književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je, kao student, urednik lista "Naši dani" (Sarajevo) i član redakcije časopisa "Putevi" (Banja Luka). Od 1966. godine urednik je u Radiju Bosne i Hercegovine. Sada je potpredsjednik Društva pisaca naše Republike. 
Književnim radom Nenad Radanović se bavi još od srednjoškolskih dana. Prve pripovijetke objavljuje u zagrebačkom omladinskom književnom časopisu "Polet" i drugim listovima i časopisima. Neke od tih pripovjedaka i sam ilustruje, otkrivajući svoj smisao i za slikarstvo. Prvu knjigu, zbirku pripovjedaka Čarobni opanci, objavljuje kao srednjoškolac 1956. godine, a u tom razdoblju je napisao i drugo svoje pripovjedačke djelo Dva djetinjstva. Slijede zbirke priča: Sreća, Sveti čovjek, Vremena, Tragovi, i Putevi tišine. Objavio je roman Jakov 1971. godine, te zbirke poezije Psalmi o košuti, Tjesnac, Tuđina,Vrata jeseni, i sada, 1995. zbirku ratne lirike San i trava. Svoje eseje je sabrao u knjigama Ogledi i Znaci u vremenu. 
Pripovijetke Nenada Radanovića su prevođene na engleski, francuski, turski, njemački, italijanski, rumunjski, španski, arapski, esperanto, albanski i druge svjetske jezike, kao i njegova poezija u okviru predstavljanja modernog bosanskohercegovačkog pjesništva u inozemstvu, a takode su i neki njegovi esejistički tekstovi prevođeni na strane jezike. Za svoj književni i novinarski rad Nenad Radanović je dobio niz značajnih priznanja i nagrada u zemlji i inozemstvu.



Mjesto radnje : Banja Luka
Vrijeme radnje : Rat
Tema : Pronalazak čovjeka u jami koji je čekao da prođe rat.
Ideja : Ko čeka taj dočeka.
Likovi : Mali Jan, Filip, Petar, otac, majka, sestra.
Glavni lik: Mali Jan

KRATAK SADRŽAJ:
Čuda su se događala, a niko nije vjerovao u njih. Mali Jan od smrti svoje supruge živio samo sa svojim psom. U ratu je nestao niko za njega nije znao. Njegova kuća je bila usamnjena, niko u njoj nije živio. Pa je usamljena kuća Malog Jana postala skrovište grupe dječaka iz četvrti. Jednom dok su dječaci bili u usamljenoj kući, vidjeli su nekog čovjeka, odlučili su da prate čovjeka. Bili su brži od njega, ali im se on izgubio iz vida. Ugledali su jamu, a u jami nekog bradatog čovjeka. Pitali su ga ko je on, a on je samo govorio '' Da li se rat završio, raaaat'' . Nakon što su mu dječaci objasnili da se rat davno završio, pitala su ga ko je on. Čovjek iz jame rekao je da je on Mali Jan, sakrio se u jamu i čekao da prođe rat.

STILSKA SREDSTVA:

 - Epiteti : snažni Filip, ogromne točkove, mršava, zbunjen starac, bosonog, malen, mršav, crn.

 - Poređenje : '' Još teže odbaciti kao potpune laži '' 


Tok događaja :
- Umišljenje da je Mali Jan mrtav.
- Ulaženje u staru Janovu kuću.
- Dječaci ugledaju nepoznanca.
- Nepoznanac dolazi ispred kuće.
- Dječaci prate nepoznanca.
- Pronalazak jame.
- Saznanje da je živ Mali Jan.

Primjedbe

  1. Nisam prepisao ali sam se poslužio hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala poogli ste mii punnoo <3

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo mi je mnogo pomoglo Hvala vam <3 <3
    Autori Hvalaa vam <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Bogu da jos ima dobri ljudi da pomognu makar i za dvojku

    OdgovoriIzbriši
  5. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala punooo! Pomoglo mi je dobila sam 5 mnogo hvala sve je tačno....Zadovoljna sam

    OdgovoriIzbriši
  8. U lektiri Mali jan može li mi neko reci jos 2 price

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako se zove prica koja je analizirana

    OdgovoriIzbriši
  10. Jeli iko našao cjelu knjigu u pdf-u ?

    OdgovoriIzbriši
  11. upomooc molim vas sutra mi je lektira a ja nemam blage veze

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi