"Galeb Jonathan Livingston" - Richard Bach

Richard David Bach zvan Riki je američki književnik i avijatičar, najpoznatiji po filozofskom romanu Jonathan Livingston Seagull koji je početkom 1970-ih postao međunarodni bestseler. Mnoge njegove knjige se također bave letenjem, a on sam je bio pilot od dobi od 17 godina kada ga je oborila kineska kamikaza, srećom završio je u bolnici uz lakše ozlijede mozga.










Kratak sadržaj: Galeb Džonatan se uvijek razdvajao od ostalih galebova, bio je mršav, nije išao u lov na hranu već je proučavao let. Nakon što je oborio rekord u brzina leta, protjerali su ga iz jata. Džon je upoznao galebove koji također žele naučiti letjeti, a ne kao obicni galebovi da samo love. Galebovi ga odvode u nebo, gdje ih učitelj Čjang podučava o letu. Nakon što Čjang umire, sam Džon postaje učitelj i njegov prijatelj Flečer. Džon se vraća na Zemlju gdje podučava druge galebove o letu.
Tema: Ostvarivanje sna jednog galeba.
Pouka: Uvijek trebamo imati vlastito mišljenje i vlastite stavove koje ćemo slijediti kroz život i boriti se za njih, a ne živjeti prateći stavove mase.
Glavni lik: Džonatan Livingston.
Sporedni likovi: Flečer, Sullivan, Čjang, Henri Kalvin, Martin Viliam, Čarls Rolando.
Mjesto radnje: Daleki Hridi, nebo.
Vrsta djela: Roman.
Roman je najopsežniji i najsloženiji prozni oblik. Pisac pripovjedač niže brojne događaje, likove, opise, prikazuje društvo kao cjelinu. Danas je to najpopularnija književna forma.
Stilska sredstva:
Epiteti: brzo, novi dom, veliki dan, peščanji žal, sjajnih krila, zlaćanih očiju, prekrasno, srebrenasto prostranstvo, mirnim plavim morem, snažnom vetru, maleni galeb.
Hiperbola: ’A dva žuta sucna blizanca plovila su nebom.’’

Poređenje: ‘’Savršena kao i neispisan broj.’’
‘’Ovdje su galebovi mislili kao i on.’’
‘’ I njegovo telo postaje sjajno kao njihovo.’’
‘’ Sa dva galeba sjajna kao zvezde.’’
‘’S visine od hiljadu petsto metara ribarski čamci su izgledali kao tačkice na mirnom plavom moru, a jato pri svom jutarnjem obroku izgledao je kao oblak uzvitlane prašine.’’
‘’Ja sam galeb, kao i svaki drugi i leteću kao i ostali.’’
‘’-vetar je poput čvrstog zvučnog zida, onemogućavao dalje ubrzanje.’
Citati:
‘’ Jer, svaki je broj ograničen, a savršenstvo nema granica.’’
‘’Život je neizvestan, i nepoznat, a mi smo stvoreni samo da jedemo i da opstanemo što duže možemo.’’
‘’Ali brzina je snaga, brzina je ushićenost, brzina je čista lepota.’’
‘’Onaj koji leti najviše, vidi najdalje.’’
‘’Uvek uspemo kad znamo šta radimo.’’


Kompozicija djela:
Uvod: Džonatan obara rekord.
Zaplet: Protjerivanje Džonatna iz jata.
Vrhunac: Džon napokon pronalazi galebove koji isto uče letjeti.
Rasplet: Džon postaje učitelj.
Kraj: Vraća se na Zemlju.

Ovaj kratki roman nam ukazuje na to da o svemu trebamo dobro razmisliti, i da li je ono što nam je okolina nametnula ispravno za nas i da li to uopće mi želimo (npr. vjeroispovjest). I ako želimo nešto drugo, da se trebamo za to izboriti, bar pokušati bez obzira na mišljenja drugih o tome. Također, da treba pomno birati ljude i društvo koje nas okružuje, sa kojima ćemo napredovati u svim segmentima.

Primjedbe

Popularni postovi