"Marta" - Nenad Radanović

Pisac : Nenad Radanović
Bilješka o piscu : Književnik Nenad Radanović je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih pisaca poslije Drugog svjetskog rata. Rođenje u selu Marićka kod Prijedora 1938. godine. Osnovnu i učiteljsku školu završio je u Banjoj Luci, a diplomirao na studiju književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je, kao student, urednik lista "Naši dani" (Sarajevo) i član redakcije časopisa "Putevi" (Banja Luka). Od 1966. godine urednik je u Radiju Bosne i Hercegovine. Sada je potpredsjednik Društva pisaca naše Republike. 
Književnim radom Nenad Radanović se bavi još od srednjoškolskih dana. Prve pripovijetke objavljuje u zagrebačkom omladinskom književnom časopisu "Polet" i drugim listovima i časopisima. Neke od tih pripovjedaka i sam ilustruje, otkrivajući svoj smisao i za slikarstvo. Prvu knjigu, zbirku pripovjedaka Čarobni opanci, objavljuje kao srednjoškolac 1956. godine, a u tom razdoblju je napisao i drugo svoje pripovjedačke djelo Dva djetinjstva. Slijede zbirke priča: Sreća, Sveti čovjek, Vremena, Tragovi, iPutevi tišine. Objavio je roman Jakov 1971. godine, te zbirke poezije Psalmi o košuti, Tjesnac, Tuđina,Vrata jeseni, i sada, 1995. zbirku ratne lirike San i trava. Svoje eseje je sabrao u knjigama Ogledi i Znaci u vremenu. 
Pripovijetke Nenada Radanovića su prevođene na engleski, francuski, turski, njemački, italijanski, rumunjski, španski, arapski, esperanto, albanski i druge svjetske jezike, kao i njegova poezija u okviru predstavljanja modernog bosanskohercegovačkog pjesništva u inozemstvu, a takode su i neki njegovi esejistički tekstovi prevođeni na strane jezike. Za svoj književni i novinarski rad Nenad Radanović je dobio niz značajnih priznanja i nagrada u zemlji i inozemstvu.

Mjesto radnje : Banja Luka
Vrijeme radnje : II Svjetski rat
Tema : Ratno djetinjstvo djevojčice Marte
Ideja : Rat nije nikome od koristi
Likovi : pripovjedač, Marta, učiteljica klavira, pripovjedačevi roditelji, Martina majka..
Glavni likovi : Pripovjedač i Marta
Opis gl. likova :
    Marta - odgovorna, vrijednja, znatiželjna, društvena, stidna,..

KRATAK SADRŽAJ :

Marta se družila sa dječako ( pripovjedač ), igrali su se sa obručima, u ruševinama,.. Jednom je dječakov otac odveo dječaka i njegovu majku u podrum, s vana se čula pucnjava. Dječak te noći nije mogao zaspati, pa je tako čuo zabrinut razgovor koji su vodili roditelji. Majka je ocu govorila da se pazi kada išao vani, da se čuva kod apoteka, da je tamo dvostruka straža ( od neprijatelja ). Ujtru kada se dječak probudio, vidio je da ulicom ide grupa ljudi, svezanih, ne naspavanih, u pidžamama, u zadnjem redu je ugledao Martu. Dječak je glasno viknuo : ' Maaaaarta ! ' , a ona mu samo mahnula. Shvatio je da ih vode u logor, potrčao je za njima, stigo ih je kad su došli do apoteke.  Marta ga je spazila, i krenula prema njemu, u tome ju je spriječio vojnik. Vojnik je udario dječaka, krv mu je tekla..
Osjetio je da ga neko diže, to je bio njegov otac. Želio je viknuti : ' Maaartaa ', ali uzalud..

STILSKA SREDSTVA:
- Epiteti :  prijatan utisak, visoka žica, vedre večeri, presrećan konj, stare dame, velika obuća, zlatni zid, prohladna mjesečina, mračan podrum, šarena grupa, pognute majke, nepočešljana, nedostojno obukao.

- Personifikacija: ''Mjesec se smrzavao pored vorničkog dimnjaka''

- Najljepši dio: '' Kad smo se prvi put vidjeli, Marta je važno zaklonila lica. U ogledalu sam nazirao bjelinu njenih očiju i viticu rastresite kose.''

- Najtužniji dio : '' Krvario sam u njegov prekratki kaput. Čitavog me prožimala jeza u uzalud sam želio još jednom kriknuti : 'Marta!' ''

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi