"Dječak i ptica" - Ahmet Hromadžić



Pisac: Ahmet Hromadžić

Ahmet Hromadžić je bosansko hercegovački književnik . Rođen je u Bosanskom Petrovcu, 11. oktobar 1923 , a umro u Sarajevu, 1. januar 2003
Radio je kao novinar „Oslobođenja“ i Sarajevskog dnevnika, a i kao urednik lista „Krajina“ u Bihaću i kulturne rubrike sarajevskog lista „Oslobođenje“. Kao urednik izdavačkog poduzeća „Veselin Masleša“ osniva dječju biblioteku „Lastavica“.
Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i teatarske kritike, književne reportaže, crtice i članke. Djela su mu prevedena na mnoge svjetske jezike, uvrštene u izbore dječije literature i lektire nekih evropskih zemalja (Italija, Norveška, Belgija).
U djelima Ahmeta Hromadžića prožima se djetinjstvo provedeno u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca,sa prepoznatljivosti krajolika planine Osječenice,Bjelajske kule,te prirodnih ljepota i izazova divljine sa svim ljepotama i prirodnim nepogodama,kao i šarolikost životinjskog svijeta u netakmutoj prirodi okoline Bosankog Petrovca

BIBLIOGRAFIJA :
Labudova poljana, 
Patuljak iz Zaboravljene zemlje
Patuljak vam priča, pripovijetke,
Okamenjeni vukovi, 
Dječji pisci o sebi,( I, II, III ) 
Bijeli cvijet, 
Zlatorun, 
Zelengor ,
Bistri potoci, 
Bijeli slavuj, 
Dječak jaše konja, 
Ledena gora, 






Naziv knjige: Patuljak vam priča

Naziv priče: Dječak i ptica

Kratak sadržaj :
Jedne zime u selu razbolio se jedan dječak. Prijatelji su ga zabavljali da mu prije prođe vrijeme . Jednog jutra mala ptica, smrznuta doletjela je do prozora i kucala. To je dječak vidio , otvorio je prozor, ugrijao i nahranio je pticu. Dječak i ptica su postali prijatelji. Došlo je proljeće, a dječak još nije ozdravio.

Jednom je sanjao kako u šumi jede crvenu jagodu i da je ozdravio. On je to ispričao svome prijatelju, a ptica je slušala njihov razgovor. Nekoliko dana ptica nije dolazila , dječak se zabrinuo za nju. Jednog dana dođe ptica, spusti se na dječaka, u kljunu je nosila crvenu jagodu, baš onu kakvu je sanjao dječak. Bio joj je zahvalan, jer je zahvaljujući njoj ozdravio. Dječak je znao da nikada više neće steći tako dobrog prijatelja.

Tema: Prijateljstvo

Ideja : Prijateljstvo je najjače na svijetu/ Dobro se dobrim vraća.

Mjesto radnje: Dječakova soba

Vrijeme radnje: Zima i proljeće

Likovi: Dječak i ptica

Opis likova : DJEČAK - bolestan, dobar, cijeni prijatelje, voli pomagati.. PTICA - voli pomagati, dobra,vjerna..

Najljepši dio priče: Kada dječak ozdravi, zahvaljujući ptici.

Najtužniji dio priče: Kada se dječak razboli .

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi