"Breza" - Slavko Kolar


´Bilješke o piscu: Slavko Kolar je suvremeni hrvatski pisac i dramatik. Rođen je 1891. u Garešnici, a umro 1963. u Zagrebu. Po zanimanju je bio agronom pa je službovao u raznim krajevima Hrvatske. Sudjelovao je u II. svjetskom ratu, nakon kojeg se povukao u mirovinu. Najvažnija prozna djela su mu Nasmijane pripovijesti, Ili jesmo – ili nismo, Mi smo za pravicu, Svoga tijela gospodar, Glavno da je kapa naglavi i druga. Kroz svoje likove prikazuje socijalne i ekonomske odnose na selu, a probleme oslikava s blagom dozom humora. Pisao je također drame i filmske scenarije. Brezu je i sam režirao, uz pomoć redatelja Ante Babaje.
´Kratak sadržaj: Priča počinje s tim da je Janica teško bolesna, pa nas pisac vraća u prošlost pa sve do trenutka kad se Janica razboljela. Najstariji sin Mike Labudana, Marko se ženi sa mladom Janicom. Ali ne obraća mnogo pažnje na nju. Njegova majka i žene njegove braće su u svađi sa Janicom. Nakon što je Janica rodila, odmah se razboljela, ubrzo joj je dijete umrlo pa i ona. A Marko je sve to hladnokrvno podnio. Nakon što su je pokopali, Marko je išao na slavlje i dok se vraćao kući od breze mu se učinila Janica.

´Tema: Janicina borba za život
´Ideja: Ne trebamo biti hladnokrvni na tuđu nesreću jer emocije su ono što nas          čini ljudima.
´Mjesto radnje: selo Bikovac
´Glavna ličnost: Janica
´Ostale ličnosti: Marko, Mika Labudan, Kata, Jela, Bara Pavunčecova, Jaga,..
Opis glavnih likova:
´Janica: „Tanka je ona i slabašna. Ali visoka i strojna . Pa dok druge cure i snaše teško koračaju kao medvjedi, u njenom hodu ima nešto ritma, možda čak i elegancije. Oči su joj plave, plavlje od jasnoga neba, a za kosu rekoše neki da je crvenkasta, a neki da je zlatna ili pozlaćena. Svakako, izvrsno je pristajala onom okruglom, bijelom lišcu i onim nasmijanim, malim usnicama.“

´Marko: „ Inače bijaše on svjetski čovjek, a pomalo i stariji momak... bio je i u Americi, pa prošetao po cijelome svijetu, za svjetskog rata bio godinu dana žandar, pa šumski radnik, pa sobar, živio neko vrijeme u gradu, bivao mnogo s gospodom... Zgodan je muškarac. “

´ Vrsta djela: Pripovijetka
Pripovijetka je posebna, moderna literarna forma kratke proze, čija je glavna osobina u jakoj kompresiji (zgušnjivanju) sadržaja.
U  Brezi izmjenjuju se dva govora: standardni književni štokavski i kajkavski govor. Pritom je književna štokavština pripo-vjedačev govor, a likovi domaćih ljudi govore i razmišljaju na kajkavskom. Ta turopoljska kajkavština daje noveli posebnu živost, uvjerljivost i lokalni kolorit, a dodatnu ljepotu noveli daje lirska intoniranost cjelokupne fabule.
´Pripovijetka je dobila ime po vrsti drveta koje se zove Breza. Breza je visoko drvo ali tanko. A pisac opisuje Janicu kao tanku djevojku.

„-To je cura! – rekao je on. – vidiš li kako je tanana, pa visoka, pa fina, kao breza! Upravo kao breza! Gotovo bih rekao: otmjena pojava!...“
„Sad slušaj: što je breza među bukvama i grabrima, to ti je ta djevojka među tim vašim glomaznim curetinama!...“

Stilska sredstva:
´Poređenje:
„- a ono već se sa svoga kreveta dižu, kao dvije sablasti.“
„Upravo kao breza.“
„Kao da su duhovi ili sami nečisti vragovi priredili gozbu oko odra...“
„ Pogotovo kad Marko kao da svega toga ne vidi.“
Epiteti: Stari, teško, duboko, lijepi, mladu, izglodanom, grbavom, jednolično, omašni, nestrpljiv, koso, mrko, ...
´Citati: „...al od svađanja nema koristi.“

Stara Kate i ostale žene su smatrale da su zapale u grijeh jer je Janica umrla u mraku, zbog toga što joj nisu stigle upalit svijeću. Vjeruje se ako umre u mraku da će duša umrlog vječno biti u mraku i samoći.

 



Primjedbe

Popularni postovi