"Kroz pustinju i prašumu"- Henryk Sienkiewicz

O DJELU:

Pisac: Henryk Sienkiewicz (Sjenkjević)

Naziv djela: Kroz pustinju i prašumu

Vrsta djela: Avanturistički roman (avanturistički roman vrsta romana u kojem je glavna tema opisivanje neobičnih doživljaja i podviga glavnog junaka)

Mjesto radnje: Afrika
Vrijeme radnje: 19. stoljeće

Tema: Otmica Staše i Nele

Ideja: Trebamo biti uporni i vjerovati u naše ciljeve, i kada dođu prepreke ne predavati se i nikad ne odustajati.

Glavni likovi: Staša i Nela
  STAŠA - pametan, sposoban, snalažljiv, voli kad ga hvale, odgovoran, lukav, uporan, ohol, visok, snažan, "Dijete pustinje"...
 NELA - uplašena, boležljiva, lukava, pažljiva, ljupka, zbog neobiične ljepote izaziva poštovanje kod crnaca...

Sporedni likovi: Idris, Hamis (Organizator otmice), Mahdi, Kali, Mea (Nelina služavka), Gospodin Raulson (Nelin otac), Gospodin Vladislav Trakovski (Stašin otac), Fatima, Dina, Gospođa Olivija (Nelina učiteljica), Gebhr.



BILJEŠKA O PISCU:



Sienkiewicz je rođen 5. svibnja 1846. u Wola Okrzejska - Poljska a umro je 15. studenog 1916. u Vevey - Švicarska. On je poljski književnik, studirao je filologiju. Putovao je kroz Evropu, Afriku i Ameriku.
Nakon povratka u Poljsku, posvetio se proučavanju povijesti, a to je rezultiralo velikom trilogijom o Poljskoj sredinom 17. stoljeća"Ognjem i mačem", "Potop" i "Gospodin Wolodyjowski".
Nakon što je izdan roman "Quo vadis" 1895., Sienkiewicz je nagrađen godine 1905Nobelovom nagradom za književnost. Neizmjerno je bio popularan u Poljskoj. Godine 1900. mu je kupljen dvorac u kojem su živjeli njegovi preci.

KRATAK SADRŽAJ:

- Na području Sueckog kanala radi gospodin Rawilson sa svojim kolegom Vladyslavom Trkowski. Oni imaju djecu, Nelu i Stašu. Njihovi očevi često moraju odlaziti na putovanja u Afriku pa djecu čuva služavka Dina i gospođa Oliver. Zbog rata u Egiptu i Sudanu, primorani su djecu ostaviti u Kairu radi njihove bezbjednosti. Te će im se i očevi pridružiti kada prođe rat. Tako je i bilo, nakon završetka rata djeca su krenula sa služavkom na put prema Medinetu u kojem su se nalazili njihovi očevi. Ubrzo djeca upadaju u nevolju. Otimaju ih Arapi; Idris i Gebhr koji s njima žele otkupiti Smainovu djecu. Staša je veoma volio Nelu, te ju je pazio i brinuo se o njoj. Imao je uz sebe lovačku pušku koja je tada bila rijetkost u tom djelu Afrike. Kad im lav spriječi put, Staša ga ubija pomoću puške a zatim i dva Arapa koja su ih oteli, a s njima ostaju Kali i Mea. No, problemima nema kraja, skoro pa su umrli od žeđi, stvari od švicarskog lovca Lindea ih spašavaju od smrti. Stašu i Nelu pronalazi Glen, prijatelj njihovih očeva, te ih vraća njima. Nela i Staša su se vjenčali, pobjedila je ljubav koja je od početka bila prisutna. 

STILSKA SREDSTVA:

Epiteti: ohol, najprijatniji, lijep, sposoban, visok, najljepši, mila, dostojanstven, snažan, mali, najjači, veliki, suha, težak, očajan, brz, neobičan, dragocjen, vlažne, hladan, niski, divan,...

Poređenje: 

 - "Slanu vodu jezera svjetlucala je kao zlato, i treperih kao odbljesak paunova perja."

 - " Jurio je kao beduin kroz pustinju. "
 - " Škorpia velika kao pas."
 - "Bila je kao ptičica, kao cvjetić."

Onomatopeja: 

 - " A slon ispruži surlu prema njima, kao da je htio da zatraži još, i glasno riknu : "HRUMPF". "
 - " Tada se iza stjene začu jedno duboko "VAU". "

TOK DOGAĐAJA:

- Odlazak očeva u Egipat,
- Otmica Staše i Nele,
- Putovanje kroz pustinju,
- Staša ubije Arape,
- Žeđ
- Vraćanje kući

CITATI IZ DJELA:

"Mržnja čovjeka zasljepljuje"
"Kroz smrt u raj."
"U duši je svako ostao što je bio."


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi