Nura Bazdulj Hubijar - Ruža I, II, III

Biljeska o piscu:

      Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 20. kolovoza 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao liječnik, specijalist medicinske mikrobiologije.  Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama. Njezina djela prevođena su na njemački, holandski, norveški,švedski, slovački, mađarski, englesski a većina njenih romana su snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Drama "Braća" izvedena je premijerno u Zenici 1998. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa XX. vijeka i u školsku lektiru, Antologije priča domaće i inozemne. Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvršteni su u čitanke, a roman "Ruža" u lektiru. Saradnik je dječijih listova "Male novine", "Lastavica", "Vrelo Bosne" i "Palčić", te časopisa "Most", "Odjek" i "Bosanska vila". 


      Roman ‘’Ruža’’ ima još dva nastavka : ‘’Čekajući Tahira’’ i ‘’Više ne čekam Tahira’’.
      Roman je  najopširnija prozna književna vrsta, katkad ironično nazvan pripoviješću s više od 60.000 riječi. Roman je najopsežniji i najsloženiji prozni oblik. Pisac pripovjedač niže brojne događaje, likove, opise, prikazuje društvo kao cjelinu. Danas je to najpopularnija književna forma.
Tema: Ljubav
Ideja: ‘’Za nekim stvarima ne treba tugovati. Ako je suđeno biće te zajedno kad tad.’’
‘’Nada zadnja umire.’’
‘’A na kraju, ljubav uvijek pobjeđuje.’’
Mjesto radnje: Travnik

Kompozicija:
UVOD: Minja provodi neko vrijeme u bolnici, pa je napušta.
ZAPLET: Minja svaku večer pronalazi ružu na njenom prozoru.
VRHUNAC: Minja je mislila da joj ružu ostavlja Dinko, ali saznaje da nije.
RASPLET: Minja saznaje da su ruže od Tahira.
KRAJ: Tahir napušta Travnik i odlazi u Višegrad. Minja je ostala pateći za Tahirom.
Glavni lik: Minja
Sporedni likovi: Tahir, Robi, majka Jelena, otac,  Lucija, Suada, Senka, Lidija, stric Avdo.

Minja je često u ljubavnoj dilemi, da li joj ruže šalje Dinko ili Tahir ili možda Mrki? Da li sve to sanja? I kad je sigurna u to da je Tahir, opet se desi nova prepreka.

Citati: ‘’Svi smo mi u istom kolu i igramo. Igraj i ti. Igraj što bolje možeš, jer to nam jedino ostaje. Igraj dok ne padneš. Kao Aska otpleši svoj čudesni ples, i ne očekuj, ništa od te igre..’’

Kratak sadržaj Ruža I :

    Minja je ležala u bolnici, kada je izašla iz bolnice svaku je večer pronalazila crvenu ružu na prozoru. Mislila je da joj ih Dinko postavlja, ali mu nije ništa o tome govorila. Jednom prilikom je saznala da ruže nisu od njega. Njen brat Robi joj je rekao da je njegov prijatelj Tahir slomio ruku dok je brao ruže. Od tada je Minja počela gajiti osjećaje prema Tahiru. Tahir je bio izgubio oca, a sada i majku, pa se preselio u Višegrad kod tetke. Što je Minju mnogo rastužilo. Tahir joj je poslao oproštajno pismo u kojem je pisalo : Please, love remember.


Stilska sredstva:
Poređenje:
‘’Svima kao da je maca jezik pojela.’’
   ‘’Na momenat mi se zacrni pred očima kao da ću se onesvijestiti.’’
Epiteti:
Bijeli, čupave, tamne, stari, lagani, zeleno, mlado, maloj,..


Kratak sadržaj Ruža II :

U drugom dijelu romana Minja pati za Tahirom, ali i dalje dobija ponekad ruže na prozor, pa je u dilemi da li je zaista to bio Tahir. Na kraju se ipak ispostavi da je bio Tahir.

Kratak sadržaj Ruža II :

U trećem dijelu počinje rat. Nakon nekoliko godina Minja sreće Tahira kao vojnika. Na kraju Minja i Tahir budu zajedno.

Citati od pisca:

''Najlakše se prihvaća opravdanje kakvo nam odgovara, kakvo želimo. ''
"Neoprostiva je glupost zbog ponosa izgubiti ljubav, jednako kao što je lijepo u ime ljubavi zgaziti ponos." 
"Glasam za slobodu izbora, glasam za ljubav." 
"Ljudi valjda imaju šesto čulo. Osjete tugu i odu." 

Ovo je roman koji govori o dvoje mladih koji su pronašli istinsku ljubav, i ne odustaju od ljubavi ni pod kakvim okolnostima, bore se za nju, pate ali ne prestaju da vole i taj herojski čin se na kraju isplati.





Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi